Menu

Banan

VÄSTKUSTENS SKOTSKA INLANDSLINKS

Banan på Vallda G&CC rankas som en av Sveriges tio bästa banor och har så sent som 2021 agerat stolt värd bana för stortävlingen Scandinavian Mixed –  “Hosted by Henrik Stenson & Annika Sörenstam”. Golfbanan har även fått utmärkelsen “Sveriges roligaste bana”. Allt detta och mycket annat, är vi både stolta och glada över men inget kommer av sig själv.

För ett osedvanligt vackert stycke ängsmark på den svenska västkusten, designade Storbritanniens mest legendariska golfarkitektfirma - Hawtree Limited, den nu så uppskattade Valldabanan. I  sin hängivenhet till att skapa en alldeles speciell bana, helt och hållet sprungen ur den klassiska, skotska golftraditionen, gjorde Martin Hawtree inte det lätt för ingenjörer och konstruktörer. Men resultatet blev fantastiskt.

Oräkneligt många ton sand har lagts över den hårda lerbasen och det skulle till 4 mil dränering och täckdikning som omfattade även spelytorna, innan den skotska inlandslinksen kunde färdigställas 2009. Som förmodligen Sveriges mest väldränerade bana, kan den avsett hårda spelytan hållas torr, så att bollen kan studsa och rulla även under de mest krävande vädersituationer.

Golfbanan på Vallda Golf & Country Club är en utpräglad skotsk inlandslinks och har på relativt kort tid blivit en av landets mest omtyckta banor. Martin Hawtree inspirerades av 1920-talets legendariska golfbanor när han ritade den perfekta banan för den vackra ängsmarken. Just greenerna är ett signum för bandesignern Martin Hawtree och Valldabanans torra, hårda spelytor, utmärkande bunkrar, ondulerade greenområden och strategiska hål som omringas av svajande högruff är en god utmaning oavsett handicap.

En grundförutsättning för spelupplevelsen på Vallda är gräsarten Rödsvingel. Vi handplockar andra grässorter som vill komma upp, för att premiera vår klenod röd svingeln som är värd all vår extra omsorg. Genom att snåla med vatten och gödning kan rödsvingeln konkurrera med andra gräsarter. Det innebär att banan ofta är torr och gul - och så vill vi ha vår skotska inlandslinks.  Den legendariska engelska agronomen George R Shiels lade redan ifrån början upp en strategi för att över tid, skapa en fairway av mycket hög kvalitet på Valldabanan. Detta görs huvudsakligen genom att dressa upp en växtprofil med sand, vilket är ett mödosamt men belönande sätt att underhålla och utveckla en bana av absolut högsta klass. Det kräver kunskap, tid och kraft men vi har alltid trott att hårt arbete lönar sig. Idag är vi topp tio i Sverige.

Med en av Sveriges bästa och roligaste banor, inramad av en intagande lummig och högrest lövskog, med en lovprisad restaurang och en allomfattande och speciell atmosfär, kan du se fram emot en minnesvärd upplevelse på Vallda Golf & Country Club. Vi tror att du kommer att vilja besöka oss igen, många gånger. Varmt välkommen till Vallda G&CC!

Kontakta oss

Vallda Golf & Country Club

Vallda golfväg 55
434 90 Vallda

Tel. +46 300 40 40 00 

kansli@valldagolf.se

Deer Mountain Golf AB
Org.nr. 556705-6980

Producerad av Gomér Advertising.

cross