Menu

Om Vallda Golf & Country Club

VÄStKUSTENS SKOTSKA INLANDSLINKS

Som spelrättsinnehavare på Vallda Golf & Country Club – Västkustens Skotska Inlandslinks - spelar du på en unik bana som rankas som en av Sveriges tio bästa. En klassisk skotsk inlandslinks, minutiöst välskött och vacker, ritad av Englands mest legendariska golfarkitektfirma. En spännande bana, full av atmosfär och roliga utmaningar för alla typer av spelare. Vallda Golf & Country Club erbjuder något alldeles unikt i svensk golf – en högteknologisk bana som doftar ljuvligt av klassisk, skotsk golf och är helt och hållet sprungen ur den skotska golftraditionen, fastän belägen på den vackra, svenska västkusten.

Som spelrättsinnehavare har du fri tillgång till hela anläggningen under säsongen och har naturligtvis bara därigenom, en stor möjlighet att förbättra ditt golfspel.

Anläggningen rymmer även ett stort träningsområde tillägnat våra spelrättsinnehavare och greenfeegäster. Vi är generösa mot våra gäster, så är du greenfeegäst har du möjligheten att använda dig av träningsområdet under dagen du besöker oss.

Vår Pro Caroline Skager finns på plats på Vallda Golf & Country Club för att erbjuda hennes tjänster som kan förbättra ditt spel, eller kanske för att hjälpa dig prova ut klubbor som passar just dig och din sving.

Du har även reducerat pris till Padelbanan och har också möjlighet att spela tennis på området, i samarbete med Vallda Tennis.

Vi månar även om företag och nätverkande. Vallda Network är vårt verksamhetskoncept för att uppmuntra till nätverkande och goda relationer företag emellan. Gamla som nya relationer mår gott av att umgås en stund, med eller utan klubbor och Vallda Network ordnar förutsättningarna. Vi vill ge företag en möjlighet till god samvaro och uppmuntrar till trivsamt och utvecklande relationsbyggande.

Som kronan på verket har du på Vallda G&CC möjlighet att äta fantastiskt god mat. Restaurang Vallda serverar dig underbar mat och dryck med fingertoppskänsla och engagemang. Vill du bara njuta av vår sköna atmosfär en stund, slår du dig ned i den mysiga loungen och smuttar kanske på en förfriskning eller tar en liten fika. 

Vallda Golf & Country Club är en levande golfklubb för alla – för familj och vänner. Vi vinnlägger oss om att alltid erbjuda våra spelrättsinnehavare och gäster goda möjligheter till gemenskap och en verkligt unik och härlig upplevelse, oavsett vilken del av vår anläggning du bevistar.

Vallda Golf & Country Club är en del av koncernen Ernst Rosén, en av de största privata fastighetsägarna i Göteborg. Bolaget grundades på 50-talet av justbyggmästaren Ernst Rosén och idag är fjärde generationen verksam i bolaget. Ernst Rosén bygger, förvaltar och utvecklar fastigheter i de centrala delarna av Göteborg, Alingsås och Lerum. I koncerneningår, förutom Vallda Golf & Country Club, även Barsebäck Resort, Aranäs AB, Flodén Byggnads AB, Örgryte Bostads samt hotell-och konferensanläggningen Nääs Fabriker.

HISTORIK

Den tidiga visionen ligger fast

Redan ifrån början var visionen att Vallda Golf & Country Club skall vara en klubb speciellt för familj och vänner. Som klubb sätter vi denna ambition främst, vilket avspeglar sig på alla områden. En klubb för familj och vänner, generös mot juniorer, men lika viktigt är att vi också ska ha en riktigt bra bana - en golfbana bland Sveriges tio främsta! 
Vi vill erbjuda en plats att komma till även om du inte har klubborna med dig, där du kan äta fantastisk mat och kanske bara njuta av den sköna atmosfären en stund. Konceptet med Vallda Golf & Country Club som en plats för familjeliv och för god vänskap är prio även ur det ekonomiska perspektivet, där Vallda driver hela sin verksamhet med respekt för kostnadsbilden. 

I dagsläget är Ernst Rosén AB ensam ägare till Vallda Golf & Country Club och Reine Rosén ifrån detta bolags ägarfamilj är även en av grundarna. Men ifrån begynnelsen var man fyra visionärer som grundade Vallda G&CC: August Lindeblad, Peter Teiffel, Anders Rabbe och Reine Rosén.

Tillblivelsen av Vallda Golf & Country Club

August Lindeblad, Peter Teiffel, Anders Rabbe och Reine Rosén bar allesammans, var för sig på en vision, en lust och längtan att få skapa en enastående golfbana. Kärleken till den brittiska golfen fanns hos dem alla och i synnerhet den skotska golftraditionen hade fångat deras golfhjärtan efter många år av spel, runtom i Skottland liksom i många övriga delar av världen. Men Skottland har erövrat många golfares hjärtan på ett alldeles speciellt sätt - golfens vagga. På olika vägar leddes de fyra grundarna tillsammans. På varsitt håll närde man sin vision och arbetade sig framåt steg för steg. Idéer och möjligheter lades till varandra på olika håll, för vad som i slutändan skulle bli en gemensam vision. Den ena personen ledde också vidare till den andra, i ett naturligt förlopp. När Reine Rosén anslöt sig, hade det tidiga upplägget likheter med vad han själv ville skapa och erbjöd även nya möjligheter. I egenskap av byggherre, kunde Reine förutom att bidra till visionen också fungera som en naturlig mentor i gruppen och inte minst, säkerställa den ekonomiska stabiliteten. Det tog ett antal år, men det var mycket som föll på plats, bara utifrån grundarnas olika kompetenser, förmågor och möjligheter, när gruppen så småningom blev komplett. Inspiration fanns i stor mängd, liksom ett brett och gediget golfkunnande hos samtliga i konstellationen.

Nu fanns de rätta personerna på plats. En plan och ett unikt koncept började ta form. Att banan skulle anläggas någonstans i natursköna Kungsbacka var en övertygelse samtliga delade.
Passionen för den klassiska, skotska golfen var en såväl omistlig-, som tydlig gemensam nämnare och ganska snart kunde visionen formuleras som en skotsk inlandslinks på den svenska västkusten.
Till genomförande och atmosfär skulle denna bana bli unik för svensk golf. Den anläggning man ville skapa, stod inte riktigt att finna i Sverige. En golfbana som alltigenom, kändes- och doftade skotsk golf och var påtagligt sprungen ur den klassiska, skotska golftraditionen. Detta var grunden till visionen, när de fyra i stor samstämmighet började mejsla ut tydliga riktlinjer för det lika solida som enastående grundkonceptet.

Under många år hade man på varsitt håll, undersökt plats efter plats, i avsikt att hitta ett område med det rätta uttrycket och de bästa förutsättningarna. Här gällde det att se långt bortom vad ögonen såg framför sig. Många goda kandidater och vackra, tänkbara platser fick till slut vika för den så natursköna Valldadalen utanför Kungsbacka. 

Platsen hade något verkligt speciellt - En skön och beslöjad atmosfär, som ett stycke Skottland i Sverige. Det kändes omedelbart rätt.
Förutsättningarna fanns på Vallda för att förverkliga den unika visionen om en skotsk inlandslinks på västkusten - nära Göteborg och det salta havet, stränderna och skärgården. Men också dimslöjorna och det öppna, något karga fastän omgärdat av det lummiga. Platsen motsvarade verkligen visionen och hade i rikt mått atmosfären man sökte. Vacker och intagande ifrån första början.

Egentligen var det en 86 hektar stor ängsmark, lummigt inbäddad av ekbackar och ståtliga lövträd, men här fanns ingen sand vilket kan tyckas vara en absolut förutsättning för en inlandslinks. Här fanns endast lera. En fast och bra lera, men ingen sand.

Det skulle till ett magnifikt mästarprov i ingenjörskonst och golfarkitektur för att få det hela rätt. Rätt ifrån början. Projektet skulle fortsatt komma att kräva motivation, engagemang, kunskap och väldigt mycket arbete, tillsammans med erfarenhet och resurser av alla slag.

En framträdande egenskap som grundarna visade sig besitta, var förmågan att leta upp rätt personer att engagera i tillblivelsen av golfbanan på Vallda. Man styrde i stor enighet mot samma mål och gjorde medvetna val för att förverkliga visionen av en högklassig skotsk bana. Ingenting kunde lämnas åt slumpen eller sträva åt ett annat håll. Visionen var orubblig hos de fyra grundarna och det behövde den vara.

Den legendariska, brittiska golfarkitektfirman Hawtree Limited som ritat golfbanor sedan 1912, tillfrågades om uppdraget att rita den unika banan på Vallda som skulle motsvara grundarnas visioner. Martin Hawtree accepterade med ett mycket entusiastiskt svar: “We believe that this is a tremedous site to develope a golf course on and we are very excited to be involved with this project”. 

I beaktande att Hawtree Limited har hundratals banor världen över, på sin meritlista och ett antal av dessa är verkligt legendariska banor, var det ett än mer fantastiskt svar, som Martin Hawtree gav på förfrågan. Hawtree Limited kan bl a stoltsera med att ha designat banor som Royal Birkdale i England, Portmarnock och Lahinch på Irland samt Royal Melbourne i Australien och just Martin Hawtrees greener är ett signum för honom. Det ska nämnas att även den internationella stjärndesignern Caspar Grauballe som vid denna tid var verksam på Hawtree Limited, var engagerad i designen av Vallda G&CC golfbana.

Martin Hawtrees professionella ögon för området på Vallda och hans påföljande skriftliga omdöme där han med sådan entusiasm accepterar förfrågan om bandesign, är ren poesi och väl värt att återge i historiken. Så här beskrev den välmeriterade bandesignern vad han såg framför sig på Vallda:

“From the steep rock faces and mature woodland to the open gentle rolling agricultural land and the natural wetlands the course will boast a vast array of settings for the holes throughout the course.  The proposed course will take it’s inspiration from the classical British heath-land courses with characteristic bunkers and intriguing rolling greens. New water features are also planned to challenge the players on several holes with multiple options for reaching the greene”.

Martin Hawtree och Caspar Grauballes stilfulla bandesign var samtidigt tekniskt mycket krävande.
Den fasta leran på platsen var utmärkt, men skulle kräva oräkneligt många ton sand över sig samt totalt 4 mil dränering och täckdikning som omfattade även själva spelytan. Resultatet blev en högteknologisk bandesign och en av Sveriges mest väldränerade banor, där den avsedda hårda spelytan kan hållas torr och låta bollen studsa och rulla, även i de mest krävande vädersituationer.

Två mycket viktiga personer för Vallda G&CC tidiga utveckling och vars grundarbete fortfarande har betydelse, skall nämnas:

De förste av dessa, är ytterligare en legendar – den engelske agronomen George R Shiels som utarbetade Valldas strategi för att över tid, skapa en fairway av hög kvalitet genom att dressa upp en växtprofil med sand vilket, rätt utfört genererar en bana av högsta klass, men kräver mycket av både tid och kunskap.

De andre, en numera mycket stor stjärna bland greenkeepers – Stefan Nilsson som redan 2012 fick utmärkelsen “Årets Greenkeeper” av Svenska Greenkeperföreningen, för sitt förtjänstfulla arbete på Vallda G&CC. 
Stefan Nilsson var Valldas först anställda greenkeeper och har bidragit ansenligt till Valldabanans kvalitet och uppväxt genom sin noggrannhet och sitt strategiska kunnande. Stefan arbetar efter devisen att skötseln av spelytorna ska ske I samklang med naturen, vilket inte bara ger en stark spelupplevelse utan även en stabil och långsiktig hållbarhet av banan.

Första spadtaget för Vallda Golf & Country Club, togs 2007 och 2009 stod banan klar och kunde invigas. Anläggningen blev omedelbart uppskattad och omtalad. Man knöt ifrån starten till sig stjärnkocken och Michelin-krögaren Ingemar Lyxell som tillsammans med sin hustru Ingrid, hade drivit den uppburna gourmetrestaurangen 28+ i Göteborg. Ingemar kreerar maten och Ingrid skapar med sin speciella förmåga den rätta atmosfären, och behagfulla framtoningen. Det rutinerade och samspelta krögarparet Lyxells, passade väl in i bilden för Vallda G&CCs allt genomsyrande kvalitetsfilosofi.

Tack vare den ultramoderna konstruktionen, en ytterst noggrann skötsel och inte minst en stor passion, har banan alltid utomordentligt goda spelytor. Idag rankas Vallda Golf & Country Club bland de tio bästa banorna i landet. Vallda har också har fått omnämnande som Sveriges roligaste bana.

Vallda G&CC har även agerat värd för ett antal fina tävlingar som t ex Skandia Tour Elit tävling, SM matchspel juniorer och JSM.
År 2021 var Vallda G&CC stolt värdbana för “Scandinavian Mixed - Hosted by Henrik Stenson & Annika Sörenstam”, vilket gav ett mycket positivt eko i internationell media.

I korthet kan man sammanfatta Vallda G&CC historik med att konstatera att väldigt mycket har åstadkommits på ca 15 år, sedan det första spadtaget togs för att anlägga vad som idag är Vallda Golf & Country Club “Västkustens Skotska Inlandslinks” – obestridligt en av Sveriges bästa golfbanor med en alldeles unik helhetsprodukt inom svensk golf. Det är vi oerhört stolta över. Stolta och mycket tacksamma till alla som varit med och delat vår resa på olika sätt.

År 2014 köpte Ernst Rosén AB ut övriga delägare för att som ensam ägare driva och förvalta Vallda Golf & Country Club genom bolagen Deer Mountain Golf AB och Vallda Golf AB.
Det innebär också att Reine Rosén som sedan start varit en av de drivande visionärerna och på många sätt ryggraden och mentorn i tillblivelsen av Vallda G&CC, alltjämt är starkt engagerad i driften och den fortsatta utvecklingen av Vallda Golf & Country Club.

Tio år som idéell banchef på Kungsbacka Golfklubb gav Reine en stor erfarenhet av banskötsel och värdefulla insikter i bandesign och vidareutveckling. 
Intresset, kunskaperna samt en livslång erfarenhet av byggnation och anläggningskonstruktion, ligger till grund för Reines arbete med Valldabanans design, allt sedan starten och under varje steg på vägen. 
Det strategiska dokumentet “Masterplan” för Valldabanan, vilket beskriver varje hål och dess designjusteringar fram till slutligt färdigställande, är till huvuddelen Reines verk och han har alltjämnt det övergripande ansvaret för alla justeringar i bandesignen och för hålens utveckling.

Kontakta oss

Vallda Golf & Country Club

Vallda golfväg 55
434 90 Vallda

Tel. +46 300 40 40 00 

kansli@valldagolf.se

Deer Mountain Golf AB
Org.nr. 556705-6980

Producerad av Gomér Advertising.

cross